Vijesti:
  1. Sporazumni raskid s Ljubom Šamadanom
  2. ABA liga 2: Poraz od MZT
  3. Sokolović: Rasterećeni idemo u Skopje
  4. Prvenstvo BiH: Poraz od Sparsa
  5. ABA Liga 2: Poraz od Sparsa

Hrvatski košarkaški klub Zrinjski Mostar je aktualni prvak Bosne i Hercegovine. Po prvi put u 20 godina prekinuta je dominacija velikana kao što su KK Bosna, KK Široki i KK Igokea.

U jeku ratnih događanja u Mostaru 1992. godine, nekolicina entuzijasta na čelu sa Marijofilom Džidićem, Željkom Budimirom, Stankom Jelčićem, Branimirom Martincem, Zvonimirom Buntićem i drugima, utemeljuju Hrvatski košarkaški klub Zrinjski. Osnivačka skupština, zbog ratnih djelovanja u Mostaru, održana je 23. listopada 1992. godine u Međugorju.

Košarkaši Zrinjskog svoju prvu službenu utakmicu igraju u Dubrovniku, a boje kluba branili su: Josip Kožul, Jozo Prskalo, Samir Lerić, Marinko Erić, Dženan Rahimić, Toni Blažević, Mario Bogdanović, Darko Andrić, Eldin Karić i dr.

U svojoj prvoj natjecateljskoj sezoni natječu se u Drugoj hrvatskoj ligi Jug, uz odobrenje HKS, i bez obzira na tek formiranu ekipu, igrali su vrlo važnu ulogu i bili pravo osvježenje u ovoj ligi, i odužili se svima koji su im omogućili da se natječu, odličnim igrama, pogotovo na svom parketu u Metkoviću, gdje je bilo privremeno sjedište.

To je trajalo dvije godine, sve dok 1994. godine kadetima Zrinjskog nije bilo, nakon što su bili pobjednici u svojoj grupi, zabranjeno nastupanje u završnici prvenstva Hrvatske od strane HKS uz obrazloženje da su iz druge države. Tada Upravni odbor Zrinjskog donosi odluku o istupanju iz daljnjeg natjecanja u Hrvatskoj te pokreće inicijativu za osnivanje Košarkaškog saveza Herceg-Bosne gdje je dao veliki doprinos organiziranju komplet lige.

Ekipa HKK Zrinjski Mostar je ustvari bila reprezentacija Herceg-Bosne. HKK Zrinjski je u Ligi Herceg-Bosne više uspjeha imao sa mlađim kategorijama nego sa seniorskom ekipom, tako su kadeti i juniori bili prvaci Herceg-Bosne dok seniorima to nije pošlo za rukom.

 

Krajem 2017. godine osniva se druga kategorija ABA lige. U premijernoj sezoni Zrinjski je imao uspješan nastup, koji je sudjelovanje izborio izravnim plasmanom na osnovu rezultata u nacionalnom prvenstvu te je naš klub bio jedan od najposjećenijih u ligi(prosjek 1000 gledatelja po utakmici) koji je prepoznala i Arenasport TV koja je odradila svih 11 prijenosa iz Mostara

Najveći uspjeh stigao je 2018. godine, kada je momčad Zrinjskog po prvi puta u svojoj povijesti osvojila naslov prvaka Bosne i Hercegovine. Tijekom cijele sezone 2017/18 Zrinjski je dominirao Prvenstvom BiH te je zasluženo osvojio prvo mjesto pobijedivši tada u finalu aktualne peterostruke prvake momčad Igokee na njihovom terenu ukupnom serijom od 3:1.

Klub je od svog osnivanja rada veliku pozornost pridodavao omladinskoj školi, kroz koju je prošao veliki broj igrača. Mlade selekcije su nastupile na velikom broju turnira, a osvojeno je i nekoliko titula prvaka Herceg-Bosne. Niz igrača ponikao u omladinskoj školi pronašao je svoje mjesto i u prvoj momčadi kluba, ali i u klubovima širom svijeta.

Poznatiji igrači:
Od domaćih igrača koji su kasnije napravili karijere na klupskom i reprezentativnom planu za klub su nastupali: Samir Lerić, Đenan Rahimić, Pero Dujmović, Josip Sesar, Boris Džidić, Marin Rozić, Vedran Princ, Bojan Bogdanović…
A od igrača van Mostara koji su ostavili trag možemo spomenuti Gorana Terzića, Domagoja Pinjuha, Tomislava Tomovća, Roberta Trohu, Mladena Gligoru…